Leven met een longziekte, hoe is dat nou? Deel 2.

Een kijkje in het leven van Tijmen Mennink.

Tijmen Mennink is vierdejaars wedstrijdroeier bij Gyas. Sinds twee jaar zit hij ook bij het Regionaal Talenten Centrum. Wij mochten hem interview

en om een kijkje te nemen in zijn leven en te horen hoe het is om op hoog niveau te roeien met een longzie

kte.

Wat is de invloed van jouw longziekte op het roeien?

“Ik heb last van inspanningsastma, wat inhoudt dat ik eigenlijk een soort lichte vorm van astma heb die vooral opspeelt als ik heel intensief aan het sporten ben. Voor het roeien zelf maakt het gelukkig niet zoveel uit, want dat is buiten in de open lucht en dan heb ik er minder snel last van. 

Vooral in de winter ben ik vaak kortademig. Dat komt omdat wij dan veel binnen moeten trainen op de ergometer of voor circuittraining . Door mijn astma kan ik de training soms minder goed uitvoeren, wat ertoe leidt dat ik in sommige gevallen niet eens verder kan gaan met de training. Het hangt er net even vanaf hoe erg het is.”

Welke medicatie gebruik jij? 

“Het medicijn Ventolin. Dat is een diskus, waarbij je moet inhaleren. Het zorgt ervoor dat mijn luchtwegen wat wijder open komen te staan, waardoor ik meer zuurstof kan opnemen en niet zo snel kortademig wordt. Met het roeien zelf heb ik niet zoveel last, dus bij de trainingen gebruik ik geen medicatie, maar voor de wedstrijden wel.
Het medicijn kan binnen een kwartier werken, maar het kan ook drie kwartier duren voordat het werkt. Je moet het dus wel aanzienlijke tijd van tevoren gebruiken en het werkt dan vier uur. Ik ben het Longfonds erg dankbaar voor het onderzoek dat zij hebben verricht waardoor mijn medicijn tot stand is gekomen. Hier heb ik heel erg veel aan gehad en nog steeds heb ik er veel aan.”

Wat vind je ervan dat de Waddenrace gekoppeld is aan het Longfonds? 

“Ik vind dat mooi! Ik denk vooral dat het Longfonds zich richt op roken. Aangezien roken niet bij topsport past, lijkt topsport mij een heel mooie manier om te promoten dat je dat beter niet kan doen en welke gevolgen dat kan hebben voor je gezondheid.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *