Even voorstellen: Geert Hemminga

Even voorstellen: Geert Hemminga

Het duurt niet lang meer tot de Waddenrace van start gaat. Om ervoor te zorgen dat de race goed verloopt is er deze zomer een testdag georganiseerd, waar de roeiers voor het eerst hebben ervaren hoe het is om op zee te roeien. Daarom hebben we Geert Hemminga, één van de roeiers, geïnterviewd om te vragen hoe de testdag is gegaan en hoe hij zich verder voorbereidt op de race. In 2010 werd hij lid van Gyas en in 2011 is hij begonnen met wedstrijdroeien. Dit heeft hij 6,5 jaar lang gedaan. Ook heeft hij de afgelopen twee jaar de EJZ gecoached.

Waarom doe je mee aan de Waddenrace?

“Als topsporter heb je deze sport hoofdzakelijk voor jezelf gedaan, maar ik vind het net wat gaver dat ik dit keer mag trainen voor het goede doel. Daarnaast komt het niet in het rijtje voor van dingen die ik al heb gedaan. Je kan immers niet zomaar zeggen dat je een keer naar Schiermonnikoog geroeid hebt! Ik denk ook niet dat er ooit eerder een race tegen een veerboot is georganiseerd, dus ik vind het een erg mooi idee.”

Hoe ga jij je voorbereiden op de race?

“Als oud wedstrijdroeier vond ik het best wel makkelijk om met zo’n bijzonder evenement als doel weer volop te gaan trainen. Ik roei twee keer per week en fiets 1 à 2 dagen per week van Groningen naar mijn werk in Drachten. Nu de race steeds dichterbij komt hebben Nanne en ik besloten om nog wat meer in een C2 te gaan trainen.”

Hoe vonden jullie het op de testdag gaan?

“In de haven ging het goed, maar op de zee was het wel erg wennen. Je moest namelijk opeens met de golven rekening houden en dit hadden we nog nooit eerder gedaan. Ik heb zelf weleens in de zeilboot op het Wad gelegen en ben op de veerboot geweest, maar dit was natuurlijk een compleet andere ervaring.”

Hoe verwacht je dat de race zal gaan?

“De afgelopen tijd werden we veel op Gyas gecoached en hebben we ontdekt hoe het roeien op zee ging. Dat was best heftig, maar we hebben in stukjes laten zien dat het hard genoeg kan. Ondanks dat zou het nog wel erg spannend kunnen worden. De coaches zeggen weleens dat slecht water niet bestaat, maar slecht roeien wel. Dus als we het niet halen lag het toch echt aan onszelf.”

Wil je nog iets kwijt over het evenement?

“Ik vind het mooi dat dit vanuit Gyas georganiseerd wordt doordat het een beetje out of the box is. Ook lijkt het me een fantastische race om mee te maken omdat er geld wordt opgehaald voor het goede doel. Daarom hoop ik dat er zo veel mogelijk mensen van Gyas en Oud-Gyas op ons af komen en dat er vooral niet wordt vergeten om geld te doneren. Dan verwacht ik dat dit een klapper van een evenement wordt!”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *