Even voorstellen: Just van der Endt

De Waddenrace is natuurlijk niet mogelijk zonder de roeiers. Vandaag stellen wij de eerste roeier aan jullie voor; Just van der Endt. Hij is in het jaar 2012 lid geworden van Gyas en heeft in zijn eerste jaar Eerste Jaars Licht gedaan. Na een tussenjaar in de clubacht en lustrum commissie, heeft hij het wedstrijdroeien weer opgepakt. Samen met Vincent de Vegt ging hij naar het WK Onder 23 Jaar, het jaar daarna naar het WK in Rotterdam en een jaar geleden lag hij in de A-finale van de World Cup in Luzern. Twee jaar geleden kwam Just met het idee voor de Waddenrace. Nu, bijna 2 maanden voor het evenement, hebben wij Just mogen interviewen over deze nieuwe uitdaging; de Gyas Waddenrace voor het Longfonds.

Hoe kwam je op het idee van de Waddenrace?

“Naast het roeien was ik ook nog druk met andere zaken. Zo reisde ik voor mijn studie mariene biologie regelmatig met de veerboot naar Schiermonnikoog, maar ook daar dwaalden mijn gedachten vaak af naar het roeien. Wanneer ik naar de Waddenzee keek was mijn gedachte: zo moeilijk kan het toch niet zijn? Deze gedachte is de aanleiding geweest voor de Waddenrace. Toch had ik nooit verwacht dat deze race ooit georganiseerd zou worden.”

Hoe ga jij je voorbereiden op de Waddenrace?

“Nu de race toch écht doorgaat beginnen bij mij ook de voorbereidingen. Ik zit nu iedere dag op de racefiets naar mijn stage toe. Op vakantie hoop ik ook de tijd te vinden om te kunnen blijven sporten. Eind augustus kom ik terug van mijn vakantie en vanaf dat moment wordt het echt even hard aan de bak. Voor mijn studie ben ik dan nog steeds in Zeeland, dus ik hoop daar een roeiboot of een ergometer te kunnen regelen zodat ik veel kan trainen. Verder blijf ik natuurlijk ook veel fietsen. Ik ga er alles aan doen om goed in vorm te zijn voor de race.”

Hoe zijn de roeiers gekozen?

“Voor de samenstelling van de boot is naar een aantal factoren gekeken. Allereerst moet er natuurlijk voldoende vermogen in de boot komen. Ook is er gekeken naar mensen die veel ervaring en handigheid hebben in het roeien, omdat het water van de Waddenzee voor een uitdaging gaat zorgen. Er is een gevarieerde groep gekozen die toch goed op elkaar aansluit. Met deze groep denk ik zeker een goede kans te maken tegen Wagenborg, al heeft het weer natuurlijk heel veel invloed. Als het goed water is moeten wij die boot wel kunnen hebben. Maar zodra er golven staan gaat het ongelofelijk lastig worden. Het wordt een echte titanenstrijd!”

Hoe vind jij het dat de Waddenrace georganiseerd wordt?

‘’Eén van de mooiste dingen aan de race is dat de opbrengst naar het Longfonds gaat. Veel studenten hebben zelf vaak niet het geld om grote donaties te kunnen doen aan een goed doel. Maar door zo’n evenement te organiseren kunnen studenten toch hun steentje bijdragen aan de maatschappij. Het is mooi om te zien dat jonge mensen zo betrokken zijn bij een goed doel. Het is een heel jong initiatief om een goed doel een duwtje in de rug te geven. Verder vind ik de keuze van het Longfonds erg toepasselijk, omdat ik vroeger veel last heb gehad van astma.”

Wat wil jij zelf nog kwijt over de Waddenrace?

“Ik wil graag een oproep doen aan iedereen van Gyas om met zoveel mogelijk mensen naar de race toe te komen en te doneren. Het wordt een hele bijzondere dag waar enorm veel plezier uit gehaald gaat worden! Het draait niet alleen maar om die vier jongens en de stuurvrouw die gaan oversteken, maar het draait om de hele vereniging en het goede doel!”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *